Miten valitsen oikean kiukaan?

Saunaremontti suunnitteilla? Vai kokonaan uusi sauna rakenteilla? Kaipaatko vinkkejä kiuasvalintaan? Meillä niitä on.

Useimmiten saunaremontoija tietää ainakin yhden asian: sen, haluaako hän saunaansa sähkö- vai puulämmitteisen kiukaan, vai molemmat. Pohdintaa ei kuitenkaan kannattaa jättää tähän. Kiukaissa on eroja, emmekä nyt tarkoita vain sitä lukeeko kiukaan kyljessä Narvi vai ei.

Mihin sijoitan kiukaan?

On hyvä lähteä liikkeelle suunnittelemalla kiukaalle paikka saunassa. Perinteisesti kiuas sijaitsee saunan nurkassa, mutta yhtä lailla kiuas voi olla keskellä, kiinni seinässä tai integroituna lauteisiin. Puukiukaan sijoittelu on hieman sidotumpaa, sillä hormin sijainti määrittää sitä. Sähkökiukaissa mahdollisuudet ovat laajemmat. Suosittuja lauteisiin integroitavia mallejamme ovat esimerkiksi Narvi Slim, Narvi Trio ja kaikki pilarimallimme. Seinään kiinnitettävissä kiukaissa on yleensä pienempi kivimäärä kuin omilla jaloillaan seisovissa. Kivimäärä vaikuttaa löylyjen pehmeyteen ja kiukaan lämmitysaikaan.

Kiukaan sijainti

Tarkista turvaetäisyydet palavaan materiaaliin, kun valitset kiuasta. Suojaetäisyydet vaihtelevat eri kiuasmalleissa ja ne vaikuttavat kiukaan asetteluun. Suojaetäisyyksien noudattaminen on äärimmäisen tärkeää ja niiden laiminlyönti aiheuttaa aina potentiaalisen palovaaran.

Älä valitse liian pientä

Yksi tärkeimmistä asioista kiuasvalinnassa on kiukaan oikea koko. Saunatilan koko määritellään laskemalla sen kuutiotilavuus. Kannattaa kuitenkin huomioida kylmien ja eristämättömien pintojen vaikutus lämmitystarpeeseen. Pelkästään lasiovella ja yhdellä ikkunalla on jo iso vaikutus. Jokainen kylmän pinnan neliö kerrotaan 1,2:lla ja tulos lisätään perustilavuuteen. Hirsirakenteisen saunan tilavuus kerrotaan puolestaan 1,5:llä. Voit myös käyttää apuna Narvin saunatilan laskuria https://narvi.fi/#saunalaskuri.

Etenkin puukiukaassa iso lämmitysteho yleensä tarkoittaa myös isompaa fyysistä kokoa. Sähkökiukaissa kyse on tehosta kilowateissa. Yleinen virhe on valita liian pieni kiuas. Jos joskus olet saunonut saunassa, jossa lämpötila ei nouse halutulle tasolle vaikka olisi lämmitysnupit kaakossa tai koivuklapia pesä täynnä, tiedät että se on turhauttavaa. Sen lisäksi se ei myöskään ole tehokasta ja lyhentää kiukaan käyttöikää merkittävästi.

Isompi teho kilowateissa ei välttämättä tarkoita sähkökiukaan kokonaiskulutuksessa isompaa sähkönkäyttömäärää. Hyvin sijoitettu kiuas antaa tasaisesti halutun lämmön ja oikein asetellut kivet parantavat sekä tehokkuutta että saunomiskokemusta. Myös lämmönsäätöä pystyy kontrolloimaan tarkasti: lähes kaikissa Narvin sähkökiukaissa halutun lämpötilan pystyy valitsemaan asteen tarkkuudella.

Summa summarum: mieluummin tehokkaampi ja isompi kuin liian pieni.

Tutustu kattavaan kiuasvalikoimamme sivuillamme ja löydä juuri sinun käyttöösi sopivin kiuas: https://narvi.fi/tuote-osasto/saunatuotteet/

Narvi WiFi tekee saunomisesta entistä vaivattomampaa

Oleellista on tottakai miettiä milloin, miten usein ja millä tavalla saunot. Haluatko saunasi olevan heti valmis, vai onko saunan rauhallinen lämmittäminen sinulle jokaviikonloppuinen osa saunomisrituaalia? Nopean elämänmenon keskellä saunomisen helppous lisää usein myös saunomisaktiivisuutta. Siksi Narvi on kehittänyt ensimmäisenä kiuasvalmistajana maailmassa etäohjattavan järjestelmän ilman lisälaitteita tai järjestelmiä. Narvi Wifin avulla saat puhelimella ohjattua kiukaasi päälle menemistä ja lämpötilaa. Narvi WiFi on yhteensopiva kaikkien Narvin E-mallisten sähkökiukaiden kanssa.

Narvi WiFistä saat lisätietoa sivuiltamme: https://narvi.fi/wifi/

Kiukaan etäohjaus

Onnistuimmeko valaisemaan oleellisissa kysymyksissä? Entä herättämään kiuaskuumeen? Kysy meiltä tai lähimmältä Narvi-jälleenmyyjältäsi koska vain lisätietoja kiukaan valintaan ja saunan suunnitteluun.

Nautinnollisia saunahetkiä!

Contact us

[contact-form-7 id="6"]