Usein kysytyt kysymykset

Sivuilmalevyjen nopea kuluminen tai vääntyminen ei kuulu takuun piiriin. Se on merkki liian suuresta panostuksesta (pesä liian täynnä) ja/tai heikosta tuhkien poistosta. Ilmankierto levyjen on estynyt ja levyt ovat kuumentuneet liikaa.
Emaloinnissa on paljon etuja. Tyylikkään ulkonäön lisäksi kiuas on helppohoitoinen; lasimainen pinta estää lian ja pölyn tarttumisen, pinta on helppo puhdistaa. Emalointi suojaa terästä ja estää sen ruostumisen sekä tukevoittaa ja jäykistää kiukaan ulkokuorta. Emalointi kestää loistavasti kuumuutta, pinta poltetaan teräkseen kiinni yli 800 asteen kuumuudessa.

Yhdyshormi asennetaan edestä katsottuna takimmaiseen liitinhormiin, etummainen luukku on nuohousta varten. Kansi poistetaan ja asennetaan takana olevan lähdön päälle huolellisesti.

Narvi, Aito ja Kota -tuotteita myyvät kaikki hyvin varustetut rautakaupat.

Tulisijojen suojaetäisyydet voit tarkistaa kyseisen tuotteen teknisistä tiedoista tai käyttöohjeesta.

Kiukaan koko määräytyy saunan tilavuuden mukaan (leveys x pituus x korkeus). Mikäli löylyhuoneessa on vuoraamatonta tiili- tai betoniseinää, on kiuasta valittaessa tilavuuteen lisättävä 0.8–1.5 m³ kutakin kyseisen seinän neliömetriä kohti ja kiuas valittava yhteenlasketun tilavuuden mukaan.

Mikäli kiuas asennetaan saunaan, jossa ei ylläpidetä peruslämpöä tai saunan rakenne on massiivista hirsirakennetta, on saunan tilavuus kerrottava 1.5:llä ja kiuas valittava näin saadun tilavuuden mukaan.

Narvi Oy:n tulisijoille vaadittava savuhormin lämpötilaluokka on T 600

Hyvin varustetuista rautakaupoista ja Narvin verkkokaupasta.

Liesitason hoitoon käy vanha konsti: puhdistus, kuivaus lämmittämällä ja lämpöisen tason voitelu suolattomalla ruokaöljyllä. Tahrat ja ruoste poistetaan hienolla teräsvillalla tai teräsharjalla. Tarvittaessa voidaan käyttää liuotin- tai ruosteenirrotusainetta. Taso pestään vedellä ja kuivataan pesun jälkeen välittömästi lämmittämällä. Tämän jälkeen se voidellaan suolattomalla ruokaöljyllä tai rasvalla.

Lämmityksen aikana keittolevyllä on syytä pitää muutaman litran vetoista vesikattilaa, vesi tasaa liesitason lämmönvaihteluita ja suojelee valurautaisia keittolevyjä ylikuumenemiselta. Jos haluat pitää liesitason lämpötilan tasaisena, lisää puita pienissä erissä tasavälein. Lieden rautaosat eivät saa alkaa hehkua punaisina, silloin niiden lämpötila on yli +600 °C, jolloin hehkuvat osat alkavat vaurioitua. Valuraudassa tapahtuu pysyvä muodonmuutos jo + 600°C:ssa.

Jos liesi jää talveksi kylmilleen, valuosat puhdistetaan ja suojataan kosteutta vastaan normaalia runsaammalla rasvakäsittelyllä.

Jos pata ja puukiuas asennetaan vierekkäin lähemmäksi kuin 250 mm toisistaan, tulisi käyttää suojaseinää välissä, jotta padan maalipinta ei vaurioituisi.

Periaatteessa kiukaiden suojaetäisyyksien summa on vaadittava etäisyys. Jotta kuitenkin voitaisiin välttää sähkökiukaan elektronisten komponenttien vaurioituminen tulee välissä käyttää suojaseinää.

Padan ruostepisteet johtuvat yleensä käyttöveden rautapitoisuudesta ja ne voidaan poistaa hienolla vesihiontapaperilla.

Muuripata liitetään takaa suoraan padan mukana tulevalla yhdyshormilla muurattuun savuhormiin. Moduuliteräspiippuun liitettäessä käytetään kulmaputkea 50/80 laipalla, joka kiinnitetään pataan ruuveilla. Kulmaputki ei kanna teräspiippua, van piippu on tuettava valmistajan antamin ohjein.

Kiukaan sisäosat on käsitelty suojamaalilla, minkä vuoksi kiuas tulee esilämmittää ennen kiuaskivien asentamista. Esilämmitys suositellaan tehtäväksi ulkona ennen kiukaan asentamista paikoilleen. Esilämmitykseksi riittää 1–2 pesällistä puita. Lämmityksen jälkeen voit poistaa hilseilleen suojamaalin esimerkiksi teräsharjalla, jonka jälkeen voidaan asentaa kiuaskivet.

Hanan vuotaminen voi johtua siitä, että tiiviste ei ole asennettu oikein. Tarkista, että tiiviste on asennettu vesisäiliön ulkopuolelle.

Kiuaskiviä ei ole vaihdettu tarpeeksi usein, aikaa myöten ne rapautuvat eivätkö pysty enää varaamaan lämpöä. Kivet on ladottu liian tiiviisti, mikä estää ilmankierron ja kivien lämpenemisen. Hormiliitoksen vuotaminen tai kiukaan savuaukon tai nuohousluukun tulpan vuotaminen voivat olla syynä lämmitysongelmiin. Tarkista, että kiuas tai savuhormi on nuohottu.

Tulisija ja savuhormi tulee valita yhteensopiviksi niin veto-ominaisuuksien kuin paloturvallisuudenkin vuoksi. Varmista, että savuhormin halkaisija on riittävä kyseessä olevalle tulisijalle. Huono veto voi johtua siitä, että tulisija on jäänyt puhdistamatta tai savuhormi nuohoamatta. Jos hormi ja tulisija ovat pitkään käyttämättä, niihin voi kertyä kosteutta, joka heikentää tuntuvasti vetoa ennen kuin ne lämpiävät. Voit tarvittaessa polttaa muutamia paperinpaloja piipun nuohousluukussa alkuvedon aikaansaamiseksi.

Myös alipaineinen ilmanpaine heikentää tulisijojen vetoa. Voit pysäyttää ilmastointikoneen tai avata ikkunan tulisijan sytyttämisen ajaksi. Tarkista myös, ettei tulipesä ole liian täynnä puita, että savupelti on kunnolla auki ja nuohousluukut ovat paikoillaan. Matalapaine ja rakennuksen sijainti (jyrkät rinteet, tiheä puusto) voivat vaikuttaa vetoon heikentävästi.

Kun kiuasta lämmitetään, niin se ”kuluttaa” joka kerta aavistuksen kiukaan teräsosia, kun lämmityskertoja tulee riittävästi, niin teräs palaa lopulta puhki. Oikein lämmitettynä kiukaat kestävät vuosia. Kiukaan käyttöikään ja puhkipalamiseen vaikuttavat: suolapitoinen löylyvesi, kiukaan lämmittäminen liian pienillä puilla, märkä puu, kiukaan lämmittäminen ylikuumaksi niin, että rautaosat alkavat hehkua (näin käy helposti jos saunaan on valittu liian pienitehoinen kiuas tai kiuaskivet on asennettu liian tiiviisti).

Vaippasäiliön mukana toimitetaan viisi kappaletta galvanoidusta teräksestä valmistettua säätölevyä, jotka asennetaan säiliön sisäkehälle. Kun haluat nopeuttaa veden lämpiämistä, voit poistaa haluamasi määrän levyjä.

Voit korjata muuripadan vermikuliittimassalla, jolla se on eristetty. Valmiiseen massaan lisätään vain vähän vettä. Paikattava alue puhdistetaan ja kostutetaan, jonka jälkeen massa levitetään haluttuun kohtaan. Massan annetaan kuivua noin kaksi vuorokautta ja ensimmäiset lämmitykset tehdään varovasti.

Kiuas tulee asentaa palamattomalle alustalle. Mikäli lattiassa on kosteuseriste tai lattialämmitys, tulee käyttää asennusalustaa ja varmistua siitä ettei kiukaasta johtuva lämpö vaurioita niitä. Katso tarkemmin asennusohjeesta.

Savuttaminen voi johtua seuraavista syistä: tulisija tai savuhormi ovat kylmiä, tuhkalaatikkoa ei ole tyhjennetty, jolloin arinan läpi ei pääse riittävästi ilmaa, polttopuut ovat kosteita tai tulipesässä on liikaa puita (vapaata tilaa tulisi olla vähintään 1/3 tulipesän korkeudesta).