Kausi jatkuu Narvi Avannolla kesälläkin – Lauteilla kylmäuinnin asiantuntijat

Saija Hilli ja Antero Koskinen ovat Maskun Jääkarhut -avantouintiyhdistyksen aktiiveja. 14-vuotta avantouintia harrastanut Saija toimii yhdistyksen puheenjohtajana ja pyrkii käymään talven aikana kylmäuimassa päivittäin. Anteron aktiivinen harrastus on jatkunut nyt vajaat neljä vuotta.

“Kausi alkaa lokakuussa ja jatkuu huhti-toukokuun vaihteeseen”, kertoo Antero.

Molemmat kuvailevat harrastusta kerrasta koukkuun -tyyppisenä kokemuksena. Hyvinvoinnin tunne on avannossa käymisen jälkeen kokonaisvaltainen ja nopeat vaikutukset palautumiseen urheilusuorituksesta tai hektisestä työrupeamasta ovat tehneet kylmäuinnista sekä Saijalle että Anterolle elämäntavan. Yhdistystoiminnan myötä harrastukseen on tullut myös sosiaalinen puoli, joka on molemmille tärkeä.

“Lauteilla on positiivinen ja leppoisa tunnelma ja olemme kuin yhtä suurta perhettä”, myös uusia ystäviä harrastuksen kautta saaneet Saija ja Antero kertovat.

Kävijämäärät huipussaan ja avantoturismi nousussa

Kylmäuintiharrastus on ottanut suosiossa huiman loikan viime vuosina. Se näkyy myös Maskun Jääkarhuissa, jonka kuukausittainen kävijämäärä on parin vuoden aikana noussut lähes 650 kävijään kuukaudessa.

“Se on huima lisäys muutaman vuoden takaiseen. Korona-aika on tehnyt osansa, mutta näen päällimmäisenä syynä ihmisten lisääntyneen kiinnostuksen oman hyvinvointinsa lisäämiseen”, Saija kertoo.

Maskuunkin tullaan uimaan ulkomaita myöten. Kaukaisimmat vieraat ovat tulleet Meksikosta – ja hekin hullaantuivat lajiin kerrasta. Arktisista vesistämme olisi Saijan mielestä todelliseksi matkailuvaltiksi.

Elämyksen lisäksi Saija ja Antero haluavat välittää viestiä kylmäuinnin palauttavista vaikutuksista.

“Meillä käy nyt paljon nuoria urheilijoita, ja tietenkin myös meitä vanhempia, juuri palautumisen takia”, itsekin vankasta urheilutaustasta ponnistava Antero kertoo.

Narvi Avanto herätti kiinnostuksen

Maskun Jääkarhut otti Narviin yhteyttä, kun yhdistys etsi uutta, vaativiin olosuhteisiin ja kovaan käyttöön sopivaa kestävää kiuasta.

“Samalla kuulin, että Narvilta on tulossa tällainen kylmähoitolaite. Todella kiinnostavaa päästä kokeilemaan!” Saija sanoo hymyillen.

Antero kertoo odottavansa kokeilulta ennen kaikkea sitä, antaako Narvi Avanto samanlaiset efektit kuin kylmäuinti. Parhaimmillaan se voisi jatkaa kylmäaltistuskautta läpi kesän, jolloin kylmäuintimahdollisuuksia ei löydy luonnosta.

“Lähetään koittamaan, sittenhän sen tietää.”

Pehmeys ja kokonaisvaltaisuus yllättää

Narvi Avanto on helposti kotisuihkuun asennettava suihkulaite, joka tuottaa neljästä suunnasta kohdistuvan sumusuihkun ja jonka lämpötila on muokattavissa hanan säätimillä. Eleetön design on Harri Koskisen käsialaa ja Narvi Avanto on saatavana joko mustana tai harjatun teräksisenä.

Avantosuihkuun astuessa Saijan kasvoille kohoaa nopeasti hymy. Hän kääntää hanan kylmimmälle mahdolliselle lämpötilalle ja nautiskelee aidosta kylmäaltistuksesta hyvän hetken.

“Ihanan pehmeä. Mahtava fiilis!” Saija hihkaisee.

Saija kuvailee kokemusta kokonaisvaltaiseksi ja merkittävästi kylmässä suihkussa käymisestä eroavaksi. Sumun kokonaisvaltainen pehmeys ja säätömahdollisuudet antavat koko kropalle kylmäaltistuksen.

“Aivan loistava lisäys kesäkauteen. Kuuman päivän tai kesäisen urheilusuorituksen jälkeen ei muuta kuin tuonne pariksi minuutiksi ja avot.”

Samoilla linjoilla on myös terassille Avanto-kokeilun jälkeen saapuva Antero.

“Joulupukin konttiin seuraava toive on tämä!” mies tokaisee.

Anteron mukaan pehmeän vesisumun avulla saa aikaan hyvin samankaltaisen efektin kuin kylmäuinnissa ja Narvi Avannon avulla kautta pystyy jatkamaan pitkään.

“Ja nyt mennään uudestaan.”

Lue lisää Narvi Avanto -uutuudestamme

Tutustu Maskun Jääkarhut Ry:n toimintaan

Contact us

[contact-form-7 id="6"]