Sauna on Ari Huuselan turvasatama

“Kyllähän mä haasteista olen aina nauttinut. Yksi osa elämystä on mulle se, että sen eteen täytyy tehdä jotain. Että sitä ei saa kaupan hyllyltä.”

Ari Huusela on juuri laskeutunut Pasasjärven jäälle suksikoneella, tarkemmin sanottuna Cessna 180H Skywagonilla. Lumi pöllyää pehmeästi koneen liukuessa järven jäälle kuusenoksilla merkittyä “kiitorataa” pitkin. Ivalon lentoasemalta tänne Hammastunturin erämaahan lentää hetkessä. Näillä seuduilla järjestetään vuosittain Tunturi-Ilmailijoiden suksilentoleiri, johon Huusela osallistuu myös tänä vuonna. Keli on leuto ja aurinkoinen, pohjoisen luminen kevät tarjoilee kauneintaan ja päivät ovat pitkiä.

“Paras aika vuodesta”, sanoo isäntämme, Narvin Pohjois-Suomen aluemyyntipäällikkö Jarkko Lytz.

Aria pohjoinen vetää puoleensa vuosi vuodelta enemmän. Hän käy täällä neljänä vuodenaikana, mökillään Äkäslompolossa sekä luonnossa ympäri Lappia. Kevät on Huuselalle myös harrasteilmailun kulta-aikaa.

“Hankikantokelit alkavat, koneisiin asennetaan sukset ja pääsee laskeutumaan järville tai mihin vain missä lunta on riittävästi. Siinä on se ilmailun riemu ja vapaus, siinä ollaan lentämisen ytimessä.”

Luonnossa ja osa luontoa

Työ ja harrastus ilmailun parissa, maailman ympäri purjehtiminen ja luonnossa liikkuminen pohjoisissa erämaissa ei ole ainoastaan opettanut Huuselalle nöyryyttä luontoa kohtaan, vaan muistuttaa jatkuvasti hänelle ihmisen myös olevan osa sitä.

“Suomalaisilla on erityinen suhde luontoon. Kun näissä olosuhteissa on oppinut sopeutumista ja elänyt sukupolvesta toiseen, se kunnioitus tulee varmaan osin ihan luonnostaan.”

Skinnaus, telemark, maastopyöräily, patikointi, kylmäuinti – siinä vain muutamia tapoja, joilla Huusela nauttii liikkumisesta luonnossa. Fyysisyys on hänelle tapa rentoutua, mutta vaatii luonnollisesti myös palautumista.

“Omien voimien ja voimavarojen tunnistaminen on tietenkin oleellista, niin harrastus- kuin työpuolella. Sitä kautta oppii tuntemaan itseään ja ymmärtämään omia rajojaan.”

Äärimmäinen koulu tästä Huuselalle oli Vendée Globe, maailman vaativin yksinpurjehduskilpailu, jonka Huusela on ainoana pohjoismaalaisena suorittanut.

Palautumisen puolesta Huusela puhuu silloinkin, kun takana ei ole mitään fyysisiä rajoja koettelevia isoja ponnistuksia.

“Kun kehon ja mielen palautumisesta pitää arjessakin kiinni, saa taas entistä virkeämpänä lähteä elämään seuraavaa päivää. Kokemaan uutta, tai tekemään samoja tuttuja asioita uudelleen.”

Sauna osa elämystä

Huusela raapaisee tikun, kurkistaa saunan pesään ja sytyttää paperin ja pienet pilkkeet muutamasta kohtaa. Erämaajärven rannan Karhupirtissä sauna lämpenee Narvi 30 -kiukaalla ja 70-senttiseen jäähän on saatu tehtyä kolmionmuotoinen avanto. Tulen äänien lisäksi on hiljaista, vain välillä kuuluu jostain riekon soidinääni tai kuukkelin siipien räpytys.

“Kokonaisvaltainen rentoutumiskeino, sitähän se sauna on. Kaikille aisteille. Tuoksut, fyysisyys, äänet. Ei tätä vain sohvanpohjalta oikein löydä.”

Huusela on aktiivinen saunoja ja kahden Narvi-kiukaan mies. Lapin mökin Narvi Velvetin lisäksi Helsingin kodista löytyy vasta-asennettu, tyylikäs Narvi Slim. Molemmat Narvi WiFi -toiminnolla varustettuna Huuselan aktiiviseen elämään sopien.

“Sauna on tärkeä osa tätä mun harrastamista ja elämäntapaa. On rauhoittavaa tietää, että sauna on aina siellä odottamassa, joskus päivän, joskus viikon päätteeksi tai sitten 116 päivän päästä ainakin”, Huusela nauraa ja viittaa maailmanympäripurjehdukseensa, jossa hänellä oli mukanaan vihta ja jossa hän keskellä valtameriä haaveili saunaan pääsemisestä.

Sauna onkin purjehtijan ja lentäjän turvasatama. Siellä Huusela kokee olevansa taas lähtöpisteessä, mahdollisuuksien ja uudistumisen lähteillä.

Lauteilla kirkastuu olennainen

Huusela pitää saunaa paitsi hiljentymisen, myös isojen päätösten paikkana.

“Löylyn sihahtaessa ja kaiken ylimääräisen hälyn puuttuessa ihminen pääsee olennaisen äärelle, saa siitä kiinni. Uskon, ja tiedän omastakin kokemuksesta, että lauteilla tehdään isoja päätöksiä. Siellä voi syntyä ajatuksia, jotka mullistavat oman elämän suunnan.”

Huuselan mukaan sauna on suomalaiselle paikka käsitellä vaikeitakin tunteita.

“Itsekin olen pettymyksistä päässyt yli nimenomaan saunassa. Ne ikään kuin sulavat siellä ja kehon ohella mieli puhdistuu ja uudistuu. Yhtäkkiä huomaakin taas asioiden asettuvan oikeisiin mittasuhteisiin. On taas voimia uusiin haasteisiin, uusiin matkoihin. Uusiin unelmiin.”

Puhe kääntyy luontevasti seuraavaan reissuun, joka koittaa jo huomenna. Tiedossa on retki erämaan halki lumisen Hammastunturin huipulle. Skinnaamaan, laskemaan, nauttimaan pohjoisen ainutlaatuisista maisemista. Sitä ennen pitäisi vielä pulahtaa Pasasjärven hyytävään veteen.

“Nytkö sinne sitten pitäisi mennä”, Huusela nauraa. “Yhdet löylyt vielä. Rohkaisuksi.”

Contact us

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.