Kertalämmitteinen musta Aitokiuas.
Kertalämmitteinen AItokiuas 47.
Musta kertalämmitteinen AItokiuas.

Aitokiuas 47 – 57K

Aitokiuas on suomalaista saunaperinnettä kunnioittava kertalämmitteinen klassikkokiuas. Aitokiuas on 1950-luvulta lähtien suomalaisen saunan lämmittäjänä toiminut ikoninen kiuas. Kertalämmitteinen kiuas tarjoaa pehmeimmät mahdolliset löylyt, pitkäkestoiseen ja rauhalliseen saunahetkeen.

 

Kuvaus

Aitokiuas on suomalaista saunaperinnettä kunnioittava kertalämmitteinen klassikkokiuas. Tällä tarkoitetaan sitä, että tulipesässä palava tuli on suorassa kosketuksessa kiuaskiviin ja palosta aiheutuva savu johdetaan ulos hormia pitkin. Lämmityksen päätteeksi kivet hohkavat kuumuudesta punaisina. Eristetty kiuas säilyttää lämmön kiukaan sisällä pitkään, eikä kiuasta enää lämmitetä löylyhuoneessa saunottaessa. Saunan lämpötilaa säädetään avaamalla tai sulkemalla löylyluukku, jolloin kuumuutta joko vapautetaan huoneeseen tai säilötään kiukaassa. Valtava kivimäärä mahdollistaa juuri halutunlaiset, hapekkaat löylyt, joita on helppo säädellä.

Kiukaan vaippa on eristetty, ja eristysmateriaali on suojattu ruostumattomasta teräksestä valmistetulla sisävaipalla. Tulipesä muodostuu tulenkestävästä massasta valetuista elementeistä. Kivitila on vuorattu tulitiilellä. Kiukaan suuluukku, arina ja sisäkansi ovat valurautaa. Kiuas toimitetaan asennusvalmiina osina, jotka kootaan valmiiksi kiukaan sijoituspaikalla. Laastia, tai muuta kuivuvaa materiaalia ei tarvita. Aitokiukaan toimitukseen sisältyy 60° yhdyshormi.

Aitokiuas toimitetaan ilman kiviä. Kiukaaseen suositellaan keraamisia kiuaskiviä. Keraamiset kiuaskivet ovat erittäin kestävät, jonka lisäksi ne kuumenevat hieman luonnonkiveä nopeammin. Luonnonkiven vaihtoväli on tiheämpi kuin keraamisen kiven. Luonnonkivi kuumenee hieman hitaammin, mutta se varaa lämpöä pidempään.

Aitokiukaille on lisävarusteita ja paljon varaosia. Kiuas kuumentaa lattiaa enemmän kuin jatkuvalämmitteiset kiukaan, jonka vuoksi pyöreän muotoinen, kiukaalle mitoitettu asennusalusta on suositeltava varsinkin jos laatoituksen alla on vesieriste. Narvin Takkahormi sopii Aitokiukaaseen kun hormin läpivienti on suoraan ylöspäin. Kiuasta voidaan lämmittää myös löylyhuoneen ulkopuolelta, tällöin suuluukkua jatketaan ns. tunneliosalla.

 

Tekniset tiedot

Aitokiuas 47Aitokiuas 57Aitokiuas 57K
Löylyhuoneen koko8–12 m³9–20 m³11–25 m³
Mitat ja paino
Korkeus101 cm116 cm138 cm
Halkaisija47 cm57 cm57 cm
Kiukaan paino (ilman kivisarjaa)160 kg240 kg255 kg
Kivimäärä keraaminen60 kg90 kg140 kg
Liitinhormin ulkohalkaisija150 mm150 mm150 mm
Liitinhormin alareunan korkeus lattiasta128 cm *)146 cm *)173 cm *)
UlkokuoriMusta, jauhemaalattuMusta, jauhemaalattuMusta, jauhemaalattu
Suojaetäisyydet
Sivuille50 cm50 cm50 cm
Eteen100 cm100 cm100 cm
Ylös120 cm120 cm120 cm
Taakse50 cm50 cm50 cm

*) kiuas 50 mm irti takana olevasta hormista, yhdyshormi 60° – kulmalla

Käyttöohjeet

Käyttö- ja asennusohjeet

Aitokiuas 47, 57, 57KFI, SE, EN, RU

Aitokiukaan lyhennetty lämmitysohje FI

Tutustu myös: